Zeytinyağlı Domates Dolması Tarifi, Nasıl Yapılır?

6 Kişi

20 dk

25 dk

114 kalori

(Ortalama oy: 5.0 Toplam 2 oy) 5 1

Zeytinyağlı Domates Dolması, genellikle iç pilavla doldurulmuş domateslerin zeytinyağında yavaşça pişirilerek hazırlandığı geleneksel bir Türk yemeğidir.

Zeytinyağlı Domates Dolması yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktaları:

  1. Domates Seçimi: Orta büyüklükte, sıkı ve olgunlaşmış domatesleri tercih edin. Domateslerin oturabilmesi için düz tabanlı olanlarını seçmeye özen gösterin.

  2. Domateslerin Hazırlığı: Domateslerin üst kısmını bir kapak gibi kesin ve içini bir kaşık yardımıyla dikkatlice oyun. Oyarken dış kabuğunu delmemeye özen gösterin.

  3. İç Harç Hazırlığı: İç harcı için pirinç, soğan, biber, taze baharatlar (dereotu, maydanoz), çam fıstığı, kuş üzümü, tuz, şeker, zeytinyağı, baharatlar (tarçın, karabiber) ve bir miktar suyu birleştirerek kavurun. İç harcı hazırlarken pirinci tamamen pişirmeyin, çünkü sonrasında domateslerle birlikte tekrar pişecek.

  4. Domateslerin Doldurulması: Hazırladığınız iç pilav harcını domateslerin içine doldurun. Kenarlarına biraz boşluk bırakın, çünkü pirinç piştikçe şişecektir.

  5. Pişirme Süreci: Doldurulmuş domatesleri sıkıca bir tencereye yerleştirin. Üzerlerine biraz zeytinyağ ve su ekleyin.

  6. Pişirme Süresi: Domatesleri kısık ateşte, pirinçler iyice pişene dek yaklaşık 30-40 dakika pişirin.

  7. Servis Önerisi: Zeytinyağlı Domates Dolmasını sıcak, ılık ya da soğuk olarak servis yapabilirsiniz. Yanında yoğurtla da servis edebilirsiniz.

Bu püf noktalarını takip ederek, klasik ve lezzetli bir Zeytinyağlı Domates Dolması hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun!

Zeytinyağlı Domates Dolması nasıl yapılmalı? Zeytinyağlı Domates Dolması Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir? Zeytinyağlı Domates Dolması püf noktaları ve faydaları nelerdir? Domates türk yemeklerinin vazgeçilmezi. Fırına attığımız tavuğun yanında, yaptığımız çorbanın yanında salatada, Çorbamızın ana mazemesi olarak kullandığımız domates bugün dolmanın ana mazemesi olarak karşımıza çıkıyor.

Özellikle yaz aylarında domatesler baş gösterirken mevsim domateslerinin tadı ve kokusu ile yapacağımız zaytinyağlı domates dolmamızın tadı çok daha güzel olacaktır. Zeytinyağlı yemeklerimiz ile de oldukça ünlü olan Türkiye zeytinyağ ile domatesin birleşimini de salatadan birçok yemeğe kadar kullanıyor. Zeytinyağı ise cildimizi koruyor, metobolizmayı hızlandırıyor, kemikleri güçlendiriyor ve sindirimi düzenliyor.

Bu tarif ile domates ve zeytinyağının yarralarından da bolca yararlanacağız. Genellikle öğlen yemnesi tavsiye edilen dolma akşam yenirse ağır bir öğün olduğu için sindirmede güçlük yaşanılabilir. Sıcak veya soğuk tüketilebilir. Dilerseniz yanında bir yoğurt ile de servis edebilirsiniz.

Gerekli Malzemeler

  • 12 domates
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 tutam tuz
  • 1 çay kaşığı toz şeker

İç malzeme:

  • 1.5 su bardağı pirinç
  • 3 soğan
  • 3 taze soğan sapı
  • 3 dal maydanoz
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kuşüzümü
  • 1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • Tuz
  • karabiber

Nasıl Hazırlanır?

  1. Domateslerin üst kısımlarını kapak şeklinde kesin. İçlerini kaşıkla oyarak çıkarıp bir kaba alın ve çatalla ezerek püre haline getirin.

  2. İç malzemesini hazırlamak için; pirinci 15 dakika kaynar suda bekletip süzün.
  3. Soğanları soyup doğrayın. Taze soğan sapları ve maydanozu kıyın.
  4. Zeytinyağını tencerede ısıtıp soğanı pembeleştirin. Hazırladığınız domates püresini ilave edip birkaç dakika kavurun.
  5. Pirinç, taze soğan, maydanoz, kuşüzümü, dolmalık fıstık, yenibahar, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. 1 çay bardağı sıcak suyu ekleyip orta ateşte suyunu çekinceye dek pişirin.
  6. Hazırladığınız iç malzemesiyle domatesleri doldurup kapaklarını kapatın. Tencereye dizip 2 kaşık zeytinyağı, 2 bardak sıcak su, tuz ve toz şeker ilave edin.
  7. Tencerenin kapağını kapatıp 15 dakika pişirin. Soğuduktan sonra servis yapın. Afiyet olsun.

21 Ekim 2023 14:00:00

Bunları Denediniz mi?