Tarçın Nedir? Ne İşe Yarar?

Tarçın Nedir? Ne İşe Yarar?

Tarçın adlandırması, defnegiller familyasına ait cinnamomum verum isimli tropik bir ağaç türünün kabukları için kullanılmaktadır. Tarçın ağacı olarak da bilinen Sri Lanka menşeli bu bitki, gövde kısmında yoğun miktarda kumarin bileşeni içermektedir. Vanilyamsı bir kokuya sahip olan kumarin maddesi, tarçının kendine has tat ve koku özelliklerinin de temelini oluşturmaktadır. Tarçın içeriğinde yüksek oranda vitamin ve mineral de barındırmaktadır.

Tarçın, ortaçağdan günümüze kadar öksürük, boğaz ağrısı ve artrit gibi hastalıkların tedavilerinde kullanılmaktadır. Bunun yanında içeriğinde barındırdığı faydalı mineraller sayesinde birçok hastalıktan korunmakta etkilidir. Tatlılarda yemeklerde ve hatta bitki çaylarında aromatik tadıyla kullanımı da mümkündür.

Tarçının besin değeri ve kalorisi

1 çay kaşığı tarçın 6 kaloridir. 1 çay kaşığında besin değerleri ise şu şekildedir;

Karbonhidrat, 2.1g

Protein, 0.1g

Yağ, 0.03g

Lif, 1.38g

Kolesterol, 0

Sodyum, 0.26mg

Kalsiyum, 26.05mg

Vitamin A, 7.67iu

Vitamin C, 0.1mg

Demir, 0.22

Tarçının sağlık açısından faydaları nelerdir?

Türk mutfağından sıklıkla tercih edilen tarçın, lezzetiyle ünlendiği kadar sağlığa faydalarıyla da bilinmektedir. Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar doğrultusunda özellikle diyabet üzerindeki faydalarının keşfedilmesiyle öne çıkmaktadır. Bunun yanında kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi, beyin ve sinir sistemine ilişkin hastalıklardan koruma, kanserden koruma gibi pek çok olumlu etkisi de vardır.

  • Antioksidan içeriği oldukça yüksektir.

Tarçın antioksidan özelliği en yüksek baharat çeşididir. İçeriğinde bulunan antioksidan özellikteki bileşenler sayesinde serbest radikallerin oluşumu önleyerek hücreleri oksidatif hasara karşı korumaktadır. Bu sayede hemen hemen tüm kanser türlerine karşı önemli oranda koruma sağlamaktadır. Tarçın antioksidan özelliği ile yaşlanmayı geciktirir, enfeksiyon hastalıklarına karşı korur ve stresi azaltmaya yardımcı olur.

  • Enfeksiyonlara karşı koruma sağlamaktadır.

Tarçının vücuda sağladığı olumlu etkilerden öne çıkan bir diğer şey de inflamasyonu azaltmasıdır. Eski çağlardan bu yana bronşit tedavisinde ve kronik öksürüklerin iyileştirilmesinde tarçın kullanılagelmiştir. İçerdiği biyoaktif bileşenler sayesinde tarçın; vücutta bakteriler, virüsler, mantar ve parazitlerden kaynaklı olarak oluşan enfeksiyonlarla mücadele etmektedir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve hastalıklarla mücadele etmeye yardımcı olmaktadır.

  • Diyabet ve kardiyovasküler hastalıklarla savaşmaktadır.

Yapılan bilimsel araştırmalara bakıldığında Tip 2 diyabet hastalarında günde 1 gram tarçın tüketiminin kan parametrelerinde olumlu değişikliklere yol açtığı görülmüştür. Bu sayede tarçın diyabet hastalarında kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olmaktadır. Bunun yanında sağlıklı bireylerde insülin direncinin gelişimini önlemektedir. Tarçın kolesterolün dengelenmesine yardımcı olmaktadır. Kan basıncının düşürülmesi üzerinde de etkileri bulunan tarçın, hipertansiyon hastalarında kan basıncının kontrol altında tutulmasına yardımcı olmaktadır.

  • Emziren annelerde süt üretimini desteklemektedir.

Tarçın, emziren annelerin güvenle kullanabileceği baharatlar arasında yer almaktadır. Yapılan bazı bilimsel çalışmalar tarçın tüketimin süt üretiminin artması ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Gebelik döneminde oluşan cilt sorunların giderilmesinde önemli etkileri bulunan tarçın düzenli olarak tüketildiğinde cilt elastikiyetini arttırarak çatlak oluşumunu önler, derideki döküntü, tahriş ve enfeksiyon sorunlarının iyileştirilmesine yardımcı olmaktadır.

Tarçın kullanımının yan etkileri nelerdir?

Tüm besinler de yaşanabileceği gibi tarçın tüketimine alerjik reaksiyon verilebilmektedir. İlk kez tüketileceği vakit küçük bir miktar tüketilip bir süre gözlem yapılması önerilmektedir. Tarçının önerilen miktarların üzerinde tüketilmesi halinde kan şekerinde düşme yaşanabilmektedir. Tarçın gıdalarla birlikte tüketilebildiği gibi cilt bakım ürünlerinde de yer alabilir. Hassas cilde sahip kişilerin tarçın kullanımı sonra ciltlerinde tahriş olma ihtimali vardır. Düzenli kullanılan ilaçlarla birlikte tarçın tüketimin olumsuz etkileri olabilir, bu sebeple uzmanınıza danışmanız gerekmektedir.

Tarçın kilo vermede etkili midir?

Kilo vermek veya formunu korumak isteyenlerin güvenle tüketebileceği bir besin olan tarçın, kan şekerinin dengeli bir şekilde seyretmesini sağlar böylece açlık ve tatlı krizlerinin önüne geçer. Bu sayede kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır. Sindirim sisteminin düzenlenmesi, kabızlık ve şişkinlik sorunlarının önüne geçilmesinde etkili olmaktadır.

Tarçın nasıl saklanmalı?

Toz tarçın, cam kavanozda hava almayacak şekilde serin ve karanlık bir alanda yaklaşık 6 ay boyunca tazeliğini kaybetmeden muhafaza edilebilmektedir. Kabuk tarçın, cam kavanozda ya da kapaklı bir saklama kabında 1 yıl boyunca saklanabilmektedir.  Güvenilir baharat satıcıları arasında yer alan Hayfene uygun koşullarda saklanan, kaliteli paketlemesi ve hızlı gönderim imkanıyla tercih edilmektedir. https://www.hayfene.com/ adresinden tarçın ve daha fazla baharat çeşidine ulaşabilirsiniz.

21 Ekim 2023 14:00:00 tarihinde Haber kategorisinde yayınlanmıştır.