Glutensiz Diyet Nedir?

Glutensiz Diyet Nedir?

Arpa, çavdar, buğday gibi tahıl ürünlerinin içeriğinde bulunan gluten maddesi doğal bir proteindir. Gluten tahıl maddelerinde bulunup aslında bu yiyeceklerin büyük bir kısmını oluşturmaktadır.  Büyük yapılı olduğundan dolayı hassasiyeti olan kişiler tarafından sindirimi kolay olmamaktadır. Ancak bazı kişilerin sindirim sistemi hassasiyeti üzerine gluten tüketimi sonucu vücutları alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Bu noktada ise uzmanlar tarafından glutensiz beslenme şekli tavsiye edilmektedir. Glutensiz diyet, uzman doktor tarafından tanısı konulmuş çölyak hastalığı, gluten alerjisi ya da gluten hassasiyeti sonucu oluşan gluten intolenrası rahatsızlığı olanlar için bir beslenme şeklidir. Gluten diyeti, gluten içerikli besinlerin beslenme şekillerinden tamamen çıkarılması üzerine belirli bir düzende beslenme gerektiren programdır. Glutensiz diyetin aslında çıkış noktası çölyak hastalığının bulunması sonucu ortaya çıkmıştır. Çocukluktan erişkinlik dönemine kadar ki her yaşta ki bireyde gözlemlenebilen bir bağırsak rahatsızlığıdır. Uzun süren ishal ya da kabızlık şikayetlerinin yanında şiddetli karın ağrılarının yaşanması, tekrarları olan kusma ataklarının olması, boy kısalığı, hızlı kilo kaybı ve kilo alamama durumlarının gözlemlenmesi bu belirtilerin arasında yer almaktadır. Bu gibi hastalıkların görülmesinin tek tedavisi glutensiz diyettir. Ömür boyu sürecek olan bu beslenme çeşidine önem göstermek ve düzenli beslenme sonucunda bu şikayetlerin azalacağı bilinmektedir. Aksi takdirde diyete uyum sağlanmaması ya da bırakılması gibi durumlarda hastalık bulgularının tekrarlanması ya da hastalığın daha da ilerlemesine yol açabilir.

Glutensiz Diyet Nasıl Yapılır?

Glutensiz diyetin temel amacı sindirim sistemi rahatsızlığı yaşayanlardan ve çölyak hastalığı bulunanlara karşı bir beslenme şekli olup bazı kişiler tarafından da hem sağlıklı beslenmek amaçlı hem de sağlıklı kilo vermek amaçlı uygulanan bir diyet stilidir. Glutensiz diyet kısaa sürede kilo vermeye yardımcı olabilir fakat listenizde yer alan yasaklı yiyecekleri tüketmemeniz ve bu diyeti düzenli bir şekilde her gün uygulayacak biçimde yapmanız gereklidir. Bu sayede kısa sürede olumlu cevaplar alıp sağlıklı bireyler olabilirsiniz. Glutensiz diyet için içeriğinde gluten bulundurmayan yiyecekleri tercih etmeniz ve bu yiyecekler ile farklı tatları biraraya getirmeniz sizlere çeşitlilik sunabilir. Örneğin; bitter çikolata ile gluten içermeyen süt ürünleri ve un çeşitlerinden kullanarak evlerinizde kendinize tatlı krizlerinizi bastıracak enfes lezzetleri deneyebilirsiniz. Bunlara ek olarak en büyük destekçiniz olabilecek muz ve mango meyveleri ile dondurmalar ya da sorbeler yapmayı deneyebilirsiniz.

Glutensiz Diyet Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Glutensiz diyette yasaklı birçok besin bulunmaktadır. Her ne kadar yemek istenizde sonrasında yaşanacak problemlere karşı bu yasaklara uyulması zorunludur. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf katkılı besinler yasaklı listede yer almaktadır. Makarna, bulgur, un, şehriye, kuskus, ekmek, pasta, keke, kurabiye, börek, çörek, kraker, simit, dondurma külahı, gofret ve unlu tatlılar bunlardan bazılarıdır. Raflarda yer alan bu ürünlerin içeriğini okumak gereklidir ve üzerinde glutensiz ibaresi yer alan özel üretim ürünleri tercih etmeniz gereklidir. Ayrıca galeta unu ile hazırlanmış yiyecekler, bira gibi malt kullanılan içecek türleri, gluten içeren hazır salçalar, ketçap, hazır soslar, un ilave edilen çorbalar, köfte ve pane harçları gibi hazır çeşniler, unlu tatlılar bu yasaklı listesinde yer almaktadırlar.

Glutensiz Diyette Ne Yenir?

Glutensiz diyeti uygularken hangi besinlerden uzak durmamız gerektiğini hangi besinlerin gluten  içermediğini bilmek oldukça önemli bir konu. Bu sebeple yasaklı olan ve olmayan yiyeceklerin listesini göz önünüzde bulundurmanız bu sürece alışmanızda büyük kolaylık sağlayacaktır. Gluten içermeyen besinler olarak liste oldukça kabarıktır. Bunlar;

  • Kuruyemişlerden; Ceviz, badem, fındık, fıstık, leblebi, kayısı ve kuru erik gibi yemişler yer almaktadır.
  • Kuru Baklagillerden; Kuru fasulye, şeker fasulye, barbunya, baklagiller, nohut, mercimek, soya gibi ürünler çeşitliliği arttırmaktadır.
  • Un çeşitlerinden; Pirinç unu, mısır unu, patates unu, kestane unu, badem unu, keçiboynuzu unu bulunmaktadır.
  • Süt ve Süt Ürünleriden; Peynir, yoğurt, kefir, kaymak, tereyağı, krema gibi süt ürünleri hem kahvaltılarda hem de pasta yapımlarında tercih edilebilir.
  • Tahıllardan; Mısır, pirinç, karabuğday, irmik, chia tohumu, keten tohumu, teff tohumu, nişasta tahıl ürünleri olarak çeşitlilik sağlamaktadır.
  • Et Ürünlerinden; Kırmızı et, tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları, balık ve deniz mahsülleri ve yumurta gibi ürünler yer almaktadır.
  • İçeceklerden; Su, ayran, maden suyu, taze sıkım meyve suları,kahve, çay ve bitkisel çaylar çeşitlilik sağlar.
  • Bitkisel Yağlardan; Ayçiçek yağı, mısır özü yağı, zeytinyağı, ceviz yağı, fındık yağı, kanola yağı ve hindistan cevizi yağı bulunmaktadır.
  • Sebzelerden; Patates, soğan, sarımsak, domates, biber, patlıcan, tüm yeşil yapraklı sebzeler, salatalık gibi sebzeler oldukça zengin içerikler sunar.
  • Meyvelerden; Avokado, muz, üzüm, mango, kavun, elma ve armut gibi meyveler içeriğindeki bol vitamin ve mineraller sayesinde eksikliğinde görülen hastalıkları önlemek için oldukça önemli besin kaynaklarıdır.

Glutensiz Diyet Ürünleri Nereden Alınır?

Sabah kahvaltılarında, öğün aralarında, öğle yemeklerinde ya da akşam yemeklerinde tercih edeceğiniz glutensiz besinlere https://www.naturiga.com/ adresinden kolayca ulaşabilirsiniz.

21 Ekim 2023 14:00:00 tarihinde Haber kategorisinde yayınlanmıştır.